Mange tusind danskere lever dagligt med et misbrug. Vejen ud af alkohol og stoffer kan være svær, og som så mange andre store og svære ting her i livet, er det derfor ikke noget du gør på egen hånd. For langt de fleste kræver det hjælp at komme ud af et længerevarende misbrug. Hjælp fra venner, hjælp fra familien og hjælp af professionelle, som du kan opnår ved at gå i misbrugsbehandling.

Du skal turde at erkende problemet

Første skridt på vejen ud af et misbrug, er naturligvis at erkende, at du har et problem. For en misbruger der lever i en tåget tilværelse, er det dog langt fra så ligetil, som det står skrevet her. Et er dog sikkert, hvis ikke misbrugeren selv ser et problem og en nødvendighed i at komme ud af misbruget, vil misbrugeren mangle den motivation, som senere vil blive afgørende for om misbrugeren slipper ud af misbruget eller ej. Som pårørende til en der enten er i, eller er på vej ind i et misbrug, kan I selvfølgeligt godt hjælpe misbrugeren med at indse problematikkerne relateret til misbruget, og på denne måde presse på for at vedkommende går i misbrugsbehandling.

Er du misbruger – ræk ud efter hjælp

Der er mange ofre for misbrug, også langt flere end der er misbrugere. Din familie, venner og øvrige omgangskreds risikerer nemlig at blive taget som gidsel for dit misbrug, hvor de lider sammen med dig. Langt de fleste pårørende vil derfor heller end gerne hjælpe dig, hvis du rækker ud til dem, for at tale om dit misbrug. Dette kan være en kolossal overvindelse for nogen, men med din familie og venner på holdet til at give dig opbakning undervejs, er dine forudsætninger for at komme ud af misbruget væsentligt højere end hvis du gik igennem det på egen hånd. Så vær ikke bange for at række ud til dine nærmeste.

Involver andre for øget motivation

Når vi sætter os mål i livet, sker det langt oftere at vi når disse mål, hvis vi deler vores mål med andre. Rent psykologisk er det svære at bakke ud af et løfte eller et mål, hvis du åbent har ytret dig foran familie og venner om dine fremtidsplaner. Dette gælder uanset om det er slankekure eller misbrug med alkohol og stoffer. Dette skyldes, at de fleste er bange for at tabe ansigt foran andre. Denne motiverende drift kraft kan du dog opnå, hvis du vælger at involvere dine nærmeste. At komme ud af et misbrug, er noget vi gør i fællesskab.

EFTERLAD ET SVAR