I verdenen af sportsbetting har vi lært at acceptere en sætning som almen viden. Vi siger, at “huset altid vinder”, og det lader til, at vi anerkender vores mindre gode eller dårlige position, når vi placerer vores væddemål. Men lige siden betting exchange-sider er dukket op på markedet for sportsspil, har alt dette ændret sig. 

Betting exchange-sider er nu blevet så populære, at de løbende øger deres andel af branchens omsætning. Faktisk har betting exchanges i Danmark eller andre steder i verden generelt set deres indtægter stige i de seneste par år takket være et stadigt stigende bettors-segment, der vælger at “blive” huset og fjerne selv den bedste bookmaker – hvad enten det er traditionelle bookmaker Danmark eller mere moderne sportsbetting-sider fra hele verden.

Betting exchange-sider er faktisk ved at få momentum på det seneste, hvor flere og flere spillere vender sig mod disse peer-to-peer, decentraliserede platforme, som giver dem mulighed for at være både backers og layers, og som eliminerer sportsbøgernes rolle, som vi kender den. 

Men en ting ad gangen. Lad os nu se på, hvad betting exchange-sider egentlig er, og hvordan de fungerer. 

Betting exchanges er platforme, der matcher spillere, og når vi siger spillere, mener vi både dem, der satser på, at noget vil ske, og dem, der satser på, at noget ikke vil ske. 

I betting-termer kaldes den første mulighed ‘backing’, og den anden kaldes ‘laying’. Så backing betyder, at en spiller satser på, at et crickethold vinder en T20-kamp, mens laying betyder, at spilleren tager den modsatte side, hvilket er at satse på, at holdet ikke vinder kampen. Laying indebærer derfor, at spilleren påtager sig den rolle, som den typiske bookmakere med dansk licens får på en traditionel bettingside. 

Antag nu, at der ikke kun er én backer og ét layer, men tusindvis af spillere, der ønsker at spille på eksempelvis en cricketkamp – især nu, hvor cricket er ved at blive globalt, efter at det er blevet annonceret, at det skal være en del af De Olympiske Lege i LA28. Betting exchange-sidens rolle er at sørge for, at væddemålsaktiviteten matches og afvikles. Så betting exchange-siderne sørger for, at de uafgjorte væddemål er tilgængelige. De vises, så spillerne kan spille på dem. 

Den grundlæggende funktion for betting exchange sites er derfor at samle spillere, der kan spille mod hinanden og ikke mod “huset”. Selvom en af dem indtager positionen som “huset”, er det i praksis kun sådan, fordi lagene satser på, at noget ikke sker. 

Især fordi der ikke er nogen mellemled fra danske bookmakere, er oddsene bedre, og derfor er overskuddet større, når man vinder. Der er ingen vig eller juice, som det kaldes, integreret i oddsene for væddemålsmarkederne. Så når man spiller, får man mere realistiske og selvfølgelig mere fordelagtige odds end dem, der tilbydes af konventionelle bettingsider.

Betting exchange-siden har en kommission for at drive platformen, hvor væddemålene matches, men denne kommission, som er på vindernes overskud, er meget mindre end de traditionelle bookmakeres overround. De bedste exchange betting sites kan faktisk opkræve meget lave provisioner og dermed være endnu mere attraktive for spillerne. Så det er mere effektivt og potentielt mere profitabelt at bruge betting exchanges. 

Og hvad der er endnu mere imponerende ved betting exchanges er, at de kan være helt sikre takket være blockchain-teknologien, der gør tingene nemmere, hurtigere, mere sikre og mere gennemsigtige. Betting exchanges er faktisk nu på et helt nyt niveau, hvor decentralisering, disintermediation og effektivitet bliver de ultimative drivkræfter for enhver betting-aktivitet.

EFTERLAD ET SVAR