I dagens Danmark skrives der og tales der rigtig meget om, hvordan der skal spares i det offentlige, og hvordan virksomheder kan spare penge ved at bruge udenlandsk arbejdskraft, hvor der skal betales en langt lavere løn end til danske arbejdere. Denne snak vil nok ikke forstumme i en nær fremtid, men et af de steder, hvor der virkelig kan spares mange penge, er på sygefravær.

Hvert år bruges der milliarder og atter milliarder af kroner på sygefravær i det offenlige og i de danske virksomheder. Meget af dette skyldes almindeligt sygefravær så som influenza, forkølelse, syge børn og lignende. Dette er der ikke meget at gøre ved, der hvor der til gengæld kan hentes rigtig mange penge er ved rygproblemer, kroniske smerter og lignende, hvor sygefraværet ofte er af meget længere perioder.

90% har oplevet smerter det sidste år

Nye undersøgelser viser at godt 9 ud af 10 af voksne mennesker har haft problemer og smerte i nakken eller ryggen inden for det sidste år. Det er naturligvis langt fra alle disse der leder til sygefravær, ikke desto mindre er det stærkt alarmernede, at så mange danskere oplever problemer med nakke og ryg.

Det der et af problemerne ved sygemeldinger inden for dette, er at det ofte ikke nødvendigvis er det mest hensigtsmæssige at blive sygemeldt og give kroppen ro. Det handler nemlig ofte om, at man skal holde sig aktiv. Tit kan arbejdspladserne derfor også vinde meget ved, at få sygemeldte medarbejdere tilbage lidt hurtigere på arbejdet. Det kan være der skal investeres i ergonomiske møbler, nye kontorstole eller lignende, men disse mindre investeringer vil lynhurtigt tjene sig hjem, hvis medarbejderen har blot et par sygedage færre.

Op mod 30 % af alle førtidspensioner i Danmark menes at skylde problemer med bevægeapparatet som ryggen eller nakken, og halvdelen af alle erhvervssygdomme kommer også herfra, der kan med andre ord, være rigtig mange penge at spare for virksomheder og samfundet, hvis dette kan nedbringes med få procenter.

 

EFTERLAD ET SVAR