Skiferier er hyggelige og ofte også et fast indslag i rigtig mange danskeres kalender. Men skiferien er ikke kun en hyggelig uge fyldt med sne og sjove timer op og ned ad de forskellige pister. Der er nemlig rigtig mange danskere, som kommer til skade på pisterne hvert eneste år.

De fleste skader opstår i forbindelse med kollisioner med andre skiløbere eller soloulykker, hvis man vælter på vej ned ad pisten. Det kan give trælse skader, som kan forvolde gener i meget lang tid, hvis man ikke søger den korrekte behandling efterfølgende. Der er dog meget, som man selv kan gøre for at forebygge skiskader, og der er selvfølgelig også gode muligheder for kiropraktisk eller fysioterapeutisk behandling, hvis uheldet skulle være ude.

Hvordan kommer folk til skade på skiferien?

Fordi skisport er en aktivitet, hvor man får utrolig meget fart på, så er der også risiko for kollisioner. Det gælder især, når man står på ski som nybegynder eller i et område med nybegyndere. Det kan faktisk virke næsten umuligt ikke at blive involveret i en kollision af en eller anden art, og det kan selvfølgelig give nogle meget uheldige skader.

Nogle af de skader, som man oftest ser i forbindelse med skiløb, er ledbåndsskader og hovedtraumer. Det kunne få være knæskader, håndledsbrud og rygskader, som kan opstå, når man rammer noget eller prøver at tage fra i faldet. Derudover er det også meget normalt med hovedtraumer såsom hjernerystelser. Det gælder især, hvis man ikke står på ski med hjelm på.

Selvom der selvfølgelig er større risiko for at komme til skade ved høj fart, når man er på vej ned ad de sorte pister, så er der stadig risiko for at blive påkørt eller vælte fra en stående position. Det er ikke nemt at forudse, hvad der sker på pisten.

Derudover er det selvfølgelig værd at nævne, at en del skader også opstår, når man blander ski og alkohol. Det er selvsagt en rigtig dum ide, men desværre ikke en ny ide, at stå på ski efter man har drukket.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge skader?

Selvom nogle skader opstår på grund af uheldige landinger eller kollisioner, så er der meget, man selv kan gøre for at forebygge flest mulige skader. Det handler selvfølgelig om at holde sig i generel god form, så ens muskler og led ikke pludselig overbelastes af den intense aktivitetsmængde.

Man kan med fordel også supplere sin daglige motion med målrettet træning, der har fokus på de færdigheder og den styrke, man har brug for på skiferien. Der findes utallige øvelser på nettet til dette formål.

Derudover kan man med fordel bruge 5-10 minutter på opvarmning hver dag, før skiene tages på, og man hopper på liften. Det er med til at varme musklerne op og smøre leddene, så der er mindre risiko for, at der sker en skade.

Det er selvfølgelig også altid en god ide at sørge for, at ens udstyr er i perfekt stand, at hjelmen passer, og at man ikke indtager alkohol, før skiene er kommet af for sidste gang i løbet af dagen.

Hvad gør man, hvis skaden er sket?

Hvis uheldet er ude, og man er kommet galt afsted på pisten, så gælder det om at få gjort noget ved skaden så hurtigt som muligt. Får man set hurtigt på skaden og foretaget en diagnostik, så er der større sandsynlighed for, at man kommer derfra med mindst mulige gener.

Derudover er det en rigtig god ide at tage et smut forbi kiropraktoren, når man kommer hjem fra skiferien. Kiropraktorer er nemlig uddannet med fokus på menneskets bevægelsesapparat, og har derfor helt styr på muskler, led og problematikker forbundet hermed. En kiropraktor hjælper både med diagnosticering, udredning og behandlingsforløb. Derudover kan man også få kvalificeret hjælp til øvelser og træning, der kan foretages hjemme for at minimerer smerter og gener.

EFTERLAD ET SVAR