Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Efterår. Den fantastiske årstid, hvor bladene falder af træerne, og skovens brune og gullige farver nærmest ligner et maleri. Temperaturerne falder, og det inviterer til indendørshygge. Mange mennesker synes, at efteråret er den smukkeste og hyggeligste årstid.

Hos andre mennesker er efteråret dog ikke nogen dans på roser. For dem er efteråret nemlig lig med mangel på energi. Det skyldes den faldende lysmængde og de lavere temperaturer.

Omkring 5% af befolkningen lider af vinterdepression. Derudover oplever yderligere 5% af befolkningen et dyk i energi og humør, når det er efterår og vinter. Denne befolkningsgruppe kan kategoriseres som vintertrætte, og de symptomerne her er noget mildere end de vinterdeprimeredes.

Symptomerne på vintertræthed

Hvis du er blandt de 5% af befolkningen, der blive vintertrætte, så vil du et eller flere af følgende symptomer; energimangel, øget appetit, større søvnbehov, lyst til usund og fed mad, nedtrykthed samt social tilbagetrækning.

Dette skyldes, at de berørte personer i højere grad reagerer på den daglige dosis sollys daler, så kroppen udskiller mere af hormonstoffet melatonin og mindre serotonin, som er et signalstof, der er med til at løfte vores humør. Den ubalance kan være med til at forstyrre døgnrytmen samt gøre os trætte og triste.

Hvad kan du gøre?

Produktionen af serotonin igangsættes, når øjets nethinde udsættes for dagslys. Derfor gælder det om at holde sig udenfor i dagslyset eller få installeret lys, som kopierer dagslys.

Derudover gælder det om at spise den rigtige kost, få dyrket motion samt at få sovet ordentligt. Det er desuden vigtigt, at døgnrytmen er stabil. Selvom det bliver mørkt tidligt, er det en god idé at bruge mørklægningsgardiner i soveværelset. Så kan du nemlig sørge for, at du kan gå i seng på samme tid hele året. Gardiner kan købes her.

Sluk for tv, computer eller andre digitale skærme inden du skal i seng. Her skal aktiviteterne helst være rolige. Derfor er det også en god idé at dyrke motion tidligt på dagen, mens det er lyst udenfor. Og brug derefter aftenen på at slappe af.

 

EFTERLAD ET SVAR