Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Nye tal fra Dansk Byggeri viser, at der er sket en voldsom stigning i antallet af varmepumper i de danske hjem. Både i helårsbeboelser og sommerhuse er der blevet installeret langt flere varmepumper end tidligere. I 2010 var der således varmepumper i godt 21.000 boliger. I dag er tallet steget til 81.000, hvilket sådan ca. er fire gange så meget som for bare 9 år siden. VVS’er virksomheder landet over har altså haft travlt med at udskifte og installere de senere år.

Stadig en niche

I Danmark er der meget tæt på 3 millioner boliger, og det siger med andre ord sig selv, at 81.000 stadig er en meget lille del. Langt de fleste får fjernvarme, hvilket er det mest udbredte, da det er den typiske opvarmningsform i byerne, hvor langt de fleste boliger trods alt stadig er.

Der er lidt over 400.000 boliger med naturgas, mens der også stadig er mere end 200.000 boliger der er opvarmet ved hjælp af oliefyr. Ved at skifte til en varmepumpe i stedet for et oliefyr, kan man spare omkring 50% på varmeregningen årligt. Samtidig udleder man lige godt 50% mindre Co2. Der er altså mange gode grunde til at skifte oliefyret.

Staten hjælper

At skifte sit oliefyr er naturligvis ikke uden omkostninger, så ville de fleste nok trods alt allerede have gjort det. Det er dog muligt at hente nogle tilskud, netop for at mindske Co2 udledningen. Fra 2021 er der således sat 22 millioner kroner af i en pulje. Man kan søge denne pulje, hvis man overvejer at skulle udskifte sit oliefyr. På den måde håber regeringen at flere vil udskifte, og gøre det hurtigere, end de måske ellers havde tænkt sig.

Solceller falder

Tallene fra Dansk Byggeris Energianalyse viser dog også en lidt kedelig tendens. Nemlig at der er færre og færre der får installeret solceller. Dette hænger nok med stor sikkerhed sammen med at der er fjernet en del tilskud, og reglerne for afregning er svære at gennemskue.

 

EFTERLAD ET SVAR