Rejser, restaurantbesøg og oplevelser fylder mere i danskernes husholdningsbudget end nogensinde før. Udgifterne til hjemmelavet mad og lignende nødvendigheder fylder derimod mindre, end det hidtil har været tilfældet.

Vi er ikke i tvivl, når vores penge skal forvaltes. Forkælelse fylder mere og mere i budgettet, og derfor er der også færre penge til dagligvarer og almindelige brugsgenstande.

Forbruget har ændret sig

Vores forbrug har ændret sig i løbet af de seneste år. Over halvdelen af det samlede budget per familie gik i starten af 1900-tallet til mad og drikke. I 1955 var denne post faldet, så den blot fyldte en tredjedel. I vor tid bruger vi 13 procent af vores penge på dagligvarer.

De penge, vi bruger på restaurantbesøg og take away-mad, er til gengæld steget voldsomt de seneste år. Det samme gør sig gældende for de penge, vi bruger på elektronik, rejser og weekendophold.

Vores forbrug flytter sig altså fra den almindelige detailhandel og begynder i stedet at pege i retning mod forkælelse og frynsegoder frem for de ting, der virkelig er nødvendige. Det skyldes, at vi har fået flere penge mellem hænderne, og det generelt er blevet lettere at få fat i de fornødenheder, man ikke kan leve uden.

Forkælelse er socialt accepteret i dag

Forkælelse er dog ikke længere et negativt ord, som det var før i tiden. Dengang brugte man det mere om asociale og uartige børn, der var blevet forkælet for meget af forældrene.

I disse tider er det tillagt en meget mere positiv betydning, fordi forkælelsen fungerer som en ventil for den stressede tilværelse, mange lever under. Det er vores mulighed for at koble fra – uanset, om det sker med en rejse, en løbetur eller noget helt tredje. Dermed knytter forkælelse sig altså også til langt flere ting, end det gjorde tidligere.

EFTERLAD ET SVAR