Der findes to danske tv-traditioner den 1. januar: skihop fra Garmisch-Partenkirchen og X Factor. Førstnævnte tyske skihop-konkurrence ligger måske lidt fjernt fra den almindelige danskers hverdag, men X Factor er noget de fleste kan relatere til.
Programmet har eksisteret i Danmark siden 2008, og har dermed leveret ikke mindre end 14 forskellige vindere – både solister og grupper. For nogle år siden overgik produktionen af programmet fra DR til TV2, som ændrede lidt i formatet, men beholdt mange af de kendte ansigter.
Når den nye sæson starter 1. januar, bliver det med folkekære Sofie Linde som vært igen. Og den humoristiske, stærke profil bliver ikke programmets eneste jyde. Cirka halvdelen af programmets auditions foregår nemlig i Aarhus, hvor talenter fra hele Jylland valfarter til, for at få en plads i årets program.
Har Jylland talent?
Spørgsmålet er så: Har Jylland talent? Eller flytter alle med talent til Sjælland, for at forfølge drømmen om en karriere indenfor musik? Hvis man skal se på antallet af X Factor vindere, så tyder det på, at jyderne klarer sig ganske glimrende. For i alt har syv af programmets vindere, altså halvdelen, været af jysk oprindelse – og det bliver endnu bedre. Gruppen Place on Earth, som vandt i 2018 sammen med dommer Thomas Blachmann, var faktisk en tredjedel jysk. Deres ene medlem, Kathrine Ørnfelt, stammede nemlig fra Horsens.
Det vil altså sige, at lige over halvdelen af X Factor vindere har været fra Jylland. Det forklarer måske også, hvorfor flere jyder har fået blod på tanden og lysten til at kaste sig ind i musikkens verden. I hvert fald besøger flere i dag et lydstudie i Jylland, hvor de kan afprøve deres talent.
Så udover at mange jyske talenter allerede har set dagens lys, kunne noget tyde på, at der er mange flere på vej.
Lydstudie i Jylland – de mange muligheder
Og lydstudierne begrænser sig ikke kun til kommende sangtalenter, der skal have indspillet deres nyeste udgivelse. Faktisk bliver lydstudier i dag i stigende grad brugt til optagelse af alt fra lydbøger til speaks til reklamer. Og alt dette kan også snildt indspilles i et lydstudie i Jylland – det forbeholder sjællænderne sig på ingen måde retten til.
Desuden er lydstudier i Jylland ikke længere forbeholdt de professionelle. Det er nemlig blevet mere populært at bruge sit firmaarrangement i et studie. Her kan man, guidet af en producer, prøve kræfter med at indspille en sang i fællesskab. Det er efter sigende en god måde at sammentømre en arbejdsplads på ægte teambuilding-manér, og kan byde på overraskelser i form af Lone fra regnskab, der viser sig at synge som Whitney Houston.
Flere polterabender slår også et smut forbi studierne, enten fordi den kommende brud eller gom elsker at synge – eller netop fordi de hader det. Her kan gæsterne sammen med dagens centrum indspille en sang, som kan fungere som et evigt minde om dagen.
Så en jydes strålende sangkarriere behøver altså ikke nødvendigvis starte i selskab med Thomas Blachmann. Den kan også tage sin begyndelse til din kusines polterabend i et lydstudie.