Skal du have anlagt en ny plæne for en kunde eller reparere en eksisterende græsplæne? Så er der visse ting du bør være opmærksom på.

Behov

Som anlægsgartner er du kundens ekspert, og du bør derfor blandt andet tage stilling til, hvilke forhold der gør sig gældende for den pågældende kundes græsplæne. Plænegræs til brugsplæner er udviklet til at være slidstærkt og stadig give en pæn og præsentabel plæne. Det er derfor vigtigt at finde den rigtige frøblanding til dit projekt. I mange tilfælde vil en slidstærk frøblanding være at foretrække til beboelsesområder eller campingområder, hvor der er legende børn.
Der findes flere forskellige typer af græs. Når du skal rådgive dine kunder i at vælge plænegræs, har du mulighed for at bringe din ekspertviden i brug for at gennemføre et salg. Når du som ekspert er bevidst om de individuelle sorter af plænegræs, der findes – og ikke mindst de frøblandinger, som de indgår i, kan du bedre rådgive efter kundernes behov. Da der kan være forskel på gødningsbehov, spireevne, skygge, solhøjde og mange andre parametre. Fælles for de fleste typer af plænegærs er, at de er tilpasset det danske klima og til at være slidstærke og flotte på samme tid. Derfor er det relevant at vælge den type plænegræs, som passer bedst på netop den pågældende kundes projekt. Hvis en stor del af din kundes plæne er dækket af skygge, så kan det for eksempel være en god idé at købe skyggegræs. Der findes også græsblandinger, som er tilpasset til at fungere godt, hvis der senere skal benyttes robotplæneklipper til at slå græsset. Disse typer af græs kan nemlig tåle at blive klippet meget kort. Vær opmærksom på at oplyse kunden om at nogle græstyper har en tidsramme for, hvornår det er mest optimalt at så.

Pleje
Hvis din græsplæne skal holde sig pæn og flot over længere tid, så vil det indimellem kræve, at du eller din kunde selv plejer den nye eller genetablerede græsplæne. Typen af pleje afhænger af, hvilken type græs der er valgt, og hvilke symptomer græsplænen udviser. Afhængig af hvilke forhold græsplænen lever under, vil den i nogle tilfælde kræve gødning eller andet pleje. Skulle kunden insistere på at vande, er det bedst tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Det kan også være efter en regnbyge, da græsset her er mere klar til at tage imod vandet.

Oplever dine kunder, at de har meget mos, kan det bekæmpes. Mos trives godt uden næring – og græs trives bedst modsat. Derfor er den langsigtede strategi til at bekæmpe mos i græsplænerne at gøde plænen regelmæssigt og sikre de rette jordforhold. For at komme helt af med mosset, skal de eksisterende mos fjernes. Hos DSV Frø anbefaler man at fjerne mos i starten af foråret, da det ofte sidder mere løst end om sommeren.

Hvis kunderne vil forebygge mos, så trives mos bedst i neutral jord, da det under disse forhold optager mest næring. Derfor anbefales en PH-værdi mellem 5,5 og 7,0. Hvis PH-værdien er lav, kan kunderne med fordel give græsplænen kalk.

Med den korrekte type græs, som er valgt ud fra forholdene i din kundes græsprojekt, har du de helt rigtige forudsætninger for at få en pæn og stabil græsplæne.

EFTERLAD ET SVAR