Der er mange ting at holde styr på i en boligforening. Ikke bare i forhold til økonomi og administration, men også i forhold til den generelle vedligeholdelse.

Men hvem skal egentligt vedligeholde hvad? Hvad er udlejers pligt, og hvad skal den enkelte lejer selv stå for?

Det skal lejeren typisk

Det kan være meget forskelligt, hvem der står for hvilke opgaver, når man bor i en boligforening. Derfor skal man læse sin kontrakt nøje. Årsagen er naturligvis, at det er de færreste, som har lyst til at stå for større dele vedligeholdelse end højest nødvendigt.

Typisk er man som lejer i en boligforening pålagt at stå for indvendig vedligeholdelse, der er påkrævet på grund af almindeligt slid og brug. Det er dog også typisk sådan, at man har ansvaret for nøgler, hvorfor disse skal erstattes, hvis de mistes.

Man kan dog komme ud for, at ens lejekontrakt dikterer særlige pligter i forhold til vedligeholdelsen. Typisk er disse til stede i en standard lejekontrakt, hvor vilkårene er påført som særlige paragraffer.

Her er der typisk også benævnt, om det er lejeren, der f.eks. skal male og rengøre lejligheden ved udflytning, så den står klar til nye beboere.

Det skal boligforeningen typisk

Det kan både være boligforening eller lejer, der har ansvaret for vedligeholdelsesopgaver som trappevask, snerydning etc. Ofte er der dog en form for ejendomsservice tilknyttet en boligforening. Dette er betragtet som den bedste løsning, da det er de færreste lejere, der har lyst til at bruge deres tid på fællespligter. Hvad værre er, så kan de medføre ballade i opgangen, hvis visse beboere ikke lever op til aftalerne.

Foruden vedligeholdelsen inde i boligbebyggelsen, er der i nogle boligforeninger krav til udvendig vedligeholdelse. Det betyder, at man er fælles om at pleje udeområder som haver, gårdhaver, legeplads m.m.

Nøjagtigt som der kan være en ejendomsservice tilknyttet, er det ligeledes ganske normalt at have en havemand tilknyttet, som tager sig af at slå græs, rydde buske, fælde træer og meget mere.

Typisk finder både ind- og udvendig vedligeholdelse sted ved brug af professionel hjælp, som betales via et beløb, som er indregnet i den månedlige husleje eller som en fast årlig afgift, der er fælles for alle lejemålene.

EFTERLAD ET SVAR