Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Kinesisk – eller nærmere mandarin – er det mest talte sprog i verden og udgør sammen med engelsk, fransk, spansk, russisk og arabisk de såkaldte verdenssprog.

Et verdenssprog er et sprog, som både er udbredt i mange lande verden over, og som tales af mange mennesker. Men hvilke sprog følger i halen af mandarin, og hvor mange taler dem?

Sprogenes top ti

Herunder får du en top ti over verdens mest talte sprog, og hvor mange, der taler sproget.

 1. Kinesisk, Mandarin – 1120 millioner (eller 1.12 mia)
 2. Spansk – 372 millioner
 3. Engelsk – 350 millioner
 4. Arabisk – 235 millioner
 5. Bengali – 189 millioner
 6. Hindi – 182 millioner
 7. Russisk – 180 millioner
 8. Portugisisk – 170 millioner
 9. Japansk – 125 millioner
 10. Fransk – 115 millioner

Om mandarin

Mandarin kan også kaldes standardkinesisk og er det sprog, som kineserne lærer i skolen over hele Kina. Derudover tales det i Hong Kong, hvor kantonesisk dog er mere udbredt.

Mandarin er egentlig en fællesbetegnelse for en lang række kinesiske dialekter ud fra det samme sprog. Den standardkinesiske udgave er baseret på en dialekt, som stammer fra Peking-området. Hvis du ser kinesisk omtalt som sprog, kan du være næsten sikker på, at der i virkeligheden menes mandarin, som altså er det mest talte sprog i verden.

Om spansk

Som dansker ville du muligvis have gættet på, at engelsk var det næstmest talte sprog i verden, men spansk har altså større udbredelse.

Det skyldes, at der findes i alt 19 spansktalende lande, og at der derudover findes syv lande og territorier, hvor du finder et spansktalende mindretal.

Hvis du har forsøgt at lære både spansk og italiensk, har du sikkert opdaget, at der er rigtig mange ligheder. Det skyldes, at de begge er romanske sprog og derfor har en struktur og grammatik, der minder om hinanden.

Om engelsk

På tredjepladsen finder vi det engelske sprog. Engelsk er ligesom dansk og tysk et germansk sprog.

Når engelsk er forholdsvis let for os at lære, skyldes det, at vores sprog kommer fra samme sprogstamme. Det betyder, at store dele af grammatikken er ens, selvom de fleste ord og gloser er helt forskellige.

Engelsk er hovedsprog i følgende lande:

 • Storbritannien
 • USA
 • Canada
 • Australien
 • Sydafrika
 • Irland
 • New Zealand

Derudover er engelsk officielt andet sprog mange steder, og i mange internationale og multinationale koncerner anvendes engelsk som koncernsprog, uanset hvor i verden de opererer.

Om arabisk

Arabisk er det sprog, som koranen er skrevet på. Der findes masser af arabiske dialekter, men især på grund af koranens ubetinget store betydning for det arabiske sprogområde tales og forstås standardarabisk i et meget stort område.

Det arabiske sprogområde dækker hele Nordafrika og Mellemøsten.

Arabisk er ligesom hebræisk et semitisk sprog, og skriftsproget har sit eget alfabet med 28 bogstaver. Det skrives og læses fra højre mod venstre.

Nogle af de arabiske dialekter afviger så meget fra standardarabisk, at sprogforskere er uenige om, hvorvidt de skal opfattes som dialekter eller som selvstændige sprog.

Maltesisk er en arabisk dialekt, selvom det skrives med latinske bogstaver.

Om andre af de mest talte sprog

Bengali og Hindi, som indtager henholdsvis femte- og sjettepladsen er indoeuropæiske sprog, som først og fremmest tales i Bangladesh og Indien.

Russisk stammer også fra den indoeuropæiske sprogstamme og er et slavisk sprog. Med det tidligere Sovjetunionen blev det udbredt som hovedsprog i hele det sovjetiske område, og i dag tales det desuden af store emigrantsamfund i mange lande verden over.

Portugisisk er især blevet udbredt til portugisiske kolonier. Ud over i selve Portugal tales det også som hovedsprog i Brasilien.

 

 

EFTERLAD ET SVAR