Går man rundt i Århus, hvor jeg bor (eller selvfølgelig også andre steder i landet) så ser man folk som ser stresset ud. Mange når et punkt, hvor de knækker og synker ind i depression – et psykisk problem er nogle vores bedsteforældre oplevede, men det er så almindelige i dag.
Stressundersøgelser
Eller er det? Måske for folk for 50 eller 75 år siden talte man bare ikke om depression og søgte ikke behandling for det (til trods for effektive behandlinger og psykologer var lige så tilgængelige dengang). Måske er folk i dag mere villige til at stå frem med deres depression, og derfor ser det ud til, at alle er så stressede og deprimerede. Det er måske bare mere almindeligt at opsøge en dygtig psykolog i Århus, Odense, Aalborg eller, hvor man nu bor i landet. Derfor er mange forskere skeptiske over for tanken om, at psykiske problemer er mere almindelige nu.
En måde at omgå dette problem er at se på anonyme undersøgelser, der spørger ind til angst og depression. Elle endnu bedre; spørger ind til symptomer på angst og depression – på den måde siger folk ikke, at de direkte er deprimeret. I stedet fortæller de, hvordan de faktisk føler.
Det har været målet i flere undersøgelse. Enkelte af disse har set på i omegnen af 7 millioner mennesker, to af dem nationalt repræsentative. Det viser sig at teenagere i 2010’erne (i forhold til midten af 1980’erne) var 38 procent bedre til at huske, 74 procent havde problemer med at sove og dobbelt så stor sandsynlighed for at have set en professionel til psykiske problemer. Studerende var 50 procent mere tilbøjelige til at sige, at de føler sig overbebyrdet, og voksne var mere tilbøjelige til at sige, at deres søvn var rastløs, at de havde dårlig appetit – alle klassiske psykosomatiske symptomer på depression.
Vi er ikke klar over hvad depression er
Men da folk blev spurgt direkte, om de følte sig deprimerede, ændrede det sig ikke meget mellem 1980’erne og 2010’erne.
Hvordan kan det være? De fleste mennesker er ikke klar over, at problemer med at sove og huske er symptomer på depression. Mange indrømmer at blive stresset eller overbebyrdet, men anser sig ikke som deprimerede. Problemet er, at stress (det psykologer normalt kalder angst) er en risikofaktor for depression, og depression forekommer ikke altid som ekstrem sløvhed og tristhed – det viser sig ofte i kropslige symptomer.