Hygiejnen er nok det ikke første, folk tænker på som en kedelig følge ved at have arm eller ben i gips eller bandage. Men alle, der forud for skaden eller operationen gik op i at være renlige, vil ret hurtigt blive irriterede over at have en legemsdel, de ikke sådan lige kan gøre ren. Huden under gips kan du naturligt nok først vaske, når gipsen kommer af, så her er der desværre intet for borgeren at gøre.

Er borgeren nødt til at bruge en våd klud?

Resten af kroppen kan dog stadigvæk vaskes, om end det kompliceres af, at gipsen eller bandagen nok ikke bør blive våd. Er der en løsning at gøre brug af – udover at vaske borgeren med en våd klud, som de gjorde på landet, før der var bruseanlæg? Ja, fx så kan du finde en vandtæt badebeskytter, der kan have form af et genanvendeligt badeovertræk, bandagen eller gipsen dækkes med ved vask.

Beskyt katetret med en klæbende uniafdækning

En badebeskytter kan du også finde som uniafdækning, der i stedet for at dække en legemsdel kan bruges til at dække et mere snævert område af kroppen. Det kunne fx være et permanent kateter, der skal bruges til at medicinere intravenøst. Uniafdækninger kan du finde med klæbende kant, der gør, at de – korrekt påsat – ikke overlader nogen revner for vand at trænge ind i under badningen.

Gør borger og omsorgspersonale en tjeneste

Så borgere med dele af kroppen, der ikke bør være i kontakt med vand og shampoo, behøver ikke gøre brug af omstændelige eller outdatede løsninger for at holde sig rene. Har du omsorgspersonale under dig, hvis job bl.a. består i at rykke ud til borgere, der ikke kan vaske sig selv? Så gør du alle en tjeneste ved at få nogle badebeskyttere, der tager hensyn til borgere og letter arbejdet betydeligt.

EFTERLAD ET SVAR