Da compact disc’en blev introduceret tilbage i starten af 80’erne, blev den hurtigt en succes. Der gik da heller ikke længe inden der blev solgt flere CD’er, end der blev solgt vinylplader. Sådan har det været siden 1986. Det vil sige, at sådan har det været indtil nu. For første gang i 33 år, er der nemlig blevet solgt flere vinyler, end der er blevet solgt cd’er på verdensplan.

Det er naturligvis især USA, der er toneangivende, når det kommer til pladesalg, men der er heller ikke nogen tvivl om, at det er tilsvarende i Danmark. Der dukker stadig flere butikker op der sælger vinylplader og pladeafspillere, men det er mere eller mindre umuligt at opdrive en CD. Den helt store konge inden for musik er naturligvis stadig streaming. Salget af vinylplader står således for under 5% af omsætningen inden for musik.

Der er meget nyt musik, der bliver udgivet på Vinyl, men der bliver også stadig solgt rigtig meget af det musik, der var stort dengang vinylerne havde deres første storhedstid. Således sælgere kunstnere som The Beatles, Pink Floyd, David Bowie, Led Zeppelin, Jimi Hendrix og lignende stadig mere end 100.000 vinyler om året alene i USA.

Udover det salg af vinyler der registreres, så er det et gigantisk marked for salg af brugte plader. Alt fra app’s som Discogs til QXL, Ebay og alverdens secondhand butikker omsætter for millioner på at sælge gamle brugte plader. Her er det ikke unormalt at de lidt mere sjældent udgaver koster mange tusinde kroner, hvor man skal være heldig, hvis man kan sælge en cd for meget mere end prisen på et frimærke.

Vinyler er blevet samleobjekter, og der er mange der godt kan lige nostalgien i de fysiske skiver, og det stykke håndværk der ligger i coveret.

EFTERLAD ET SVAR