Hvis man ser på det historisk er det ikke fordi vi danskere får flere og flere børn, faktisk det lige det stik modsatte, i hvert fald hvis man ser på det over en lang periode. Derfor skulle man heller ikke tro, at vi havde brug for mere og mere plads. Dette er dog ikke til at se, hvis man kigger på størrelsen på vores huse, i løbet af de sidste mere end 50 år, er størrelsen nemlig kun gået en vej – og det er op.

På Bolius’ hjemmeside kan man se en oversigt der viser, at et gennemsnitligt parcelhus over de sidste 20 år er blevet mere end 30 m2 større, hvilket svarer til godt 15 større. I år forventes det at gennemsnittet på et hus kommer til at være på 200 m2, hvilket til sammenligning er tæt på det dobbelte af hvad det var i 50’erne.

Store typehuse vinder frem

Det hænger naturligvis sammen med en generel stigende velstand, hvor vi får flere penge mellem hænderne, ikke prioriterer boligen meget højt. Der er ligeledes mange forældre der sætter pris på at have forældreafdelinger i huset, så man kan placere ungerne i en afdeling og selv have en afdelingen, der ligger lidt væk, hvilket uden tvivl også er at foretrække for mange teenagere.

Det er i høj grad fordi planløsningerne i husene har ændret sig, at husene også er blevet større. Kigger man på typehuse kan man også se, at der sket en kæmpe ændring i forhold til de boliger der blev bygget i 60’erne, hvor det var meget typisk med et sted mellem 140 160 m2 og ofte bestod af 2-3 værelser, en stue og et køkken samt et enkelt eller måske to badeværelser.

Idag ser det oftere og oftere sådan ud, når man ser en plantegning på et nyt hus. Billedet her er fundet hos Bernt Nielsen der har opført typehuse siden 1975.

Skærmbillede 2017-08-14 kl. 15.07.22

Et sådan hus ville for 50-60 år været forbundet med mere eller mindre ekstrem velstand, mens det i dag er blevet langt mere udbredt, om end et hus i denne størrelsesorden, naturligvis stadig er forbeholdt en vis skare af købere.

EFTERLAD ET SVAR